Våffeljärn

Med ett våffeljärn kan du känna den underbara doften av nygräddade våfflor när du vill. Här kan du hitta både våffeljärn för frasiga våfflor med sylt och grädde eller för tjocka belgiska våfflor med färska bär och sirap eller chokladsås och bananskivor. Utöver lyxiga bruncher och efterrätter kan du ha våfflor som bas till en fin middag med till exempel löjrom och gräddfil. Läs mer om möjligheterna så att du kan välja det perfekta våffeljärnet för dig. Längs ... Läs mer


Åviken - Elegance 910 dubbelt våffeljärn
  • Färg: Svart
  • Effekt (w): 1600
  • Garanti (år): 1
771:-
802:-
I lager
Wilfa - SWA-517 S
  • Färg: Silver
  • Effekt (w): 750
709:-
I lager
Åviken - 907.2 enkel svart
8%
  • Färg: Svart
  • Effekt (w): 1000
395:-
429:-
I lager
Åviken - 908 Rånjärn för glasstrutar - Svart
  • Färg: Svart
  • Effekt (w): 1000 
  • Garanti (år): 1
563:-
OBH Nordica - Select Double
  • Färg: Svart
  • Effekt (w): 1600
  • Garanti (år): 1
586:-
OBH Nordica - 6991 Deluxe Single
OBH - 6967  Select Singel 1 Våffla Svart
OBH Nordica - 6992 Deluxe Double
8%
  • Effekt (w): 1200
735:-
799:-
Sage - BWM 520 BSS
  • Effekt (w): 900
1 905:-
Åviken - 904 Classic Våffeljärn
  • Färg: Vit
  • Effekt (w): 1000
  • Garanti (år): 1
799:-
Åviken - 902 Belgiskt våffeljärn
  • Färg: Vit
  • Effekt (w): 1000
  • Garanti (år): 1
713:-
Åviken - 907.6 Enkelt Våffeljärn
  • Färg: Vit
  • Effekt (w): 1000
  • Garanti (år): 1
581:-
599:-
I lager
Wilfa - BW-1000B
  • Färg: Svart
  • Effekt (w): 1000
  • Garanti (år): 1
613:-

Köpråd Våffeljärn

Med ett våffeljärn kan du känna den underbara doften av nygräddade våfflor när du vill. Här kan du hitta både våffeljärn för frasiga våfflor med sylt och grädde eller för tjocka belgiska våfflor med färska bär och sirap eller chokladsås och bananskivor. Utöver lyxiga bruncher och efterrätter kan du ha våfflor som bas till en fin middag med till exempel löjrom och gräddfil. Läs mer om möjligheterna så att du kan välja det perfekta våffeljärnet för dig. Längst ned hittar du även recept för tre sorters våfflor.

Du kan göra flera typer av våfflor och andra maträtter

Den mest bekanta typen av våffla i Sverige är troligtvis den tunna och frasiga. En sådan våffla tillagas i ett järn som skapar fyra hjärtan som hänger ihop i en rund eller kanske snarare blomliknande form. För att göra klassiska frasiga våfflor kan du antingen välja ett klassiskt våffeljärn med enkel lagg eller med dubbla laggar. Om ni är flera som ska äta våfflor samtidigt är det bra med dubbla laggar eftersom det såklart går dubbelt så fort så de första inte hinner kallna innan alla är redo. Du kan smidigt tillaga två våfflor på en gång utan att behöva köpa till ett extra våffeljärn. 

En annan typ av våffeljärn är till för belgiska våfflor. Du kan känna igen dem på att våfflorna blir tjockare och mer fyrkantiga. Belgiska våfflor är mer matiga och faller dig säkert i smaken om du föredrar amerikanska pannkakor framför tunnare pannkakor. Belgiska våfflor tillverkas med en av två olika typer av smet. Bryssel-våfflor är rektangulära och luftiga och brukar pudras med florsocker när de ska serveras. Om du vill kan du ha fler tillbehör än så och då är möjligheterna oändliga. En lite tyngre variant är Liège-våfflan som får en rundare form eftersom den börjar som en kletig deg som våffeljärnet trycket ut, snarare än en smet som sprids över hela rektangeln. Liège-våfflan har också pärlsocker i degen som karamelliseras under gräddningen. Dessa våfflor smakar bäst som de är utan några tillbehör. I Belgien äts de som street food precis som de är, bara inlindade i papper.

Du använder olika ingredienser och förbereder degen respektive smeten på olika sätt beroende på vilken typ av våffla du vill äta. Den huvudsakligen skillnaden från vanliga våfflor är alltså att belgiska våfflor görs på en deg med jäst, ungefär som en bulldeg. Det finns också massa specialvarianter av den klassiska våfflan som du kan hitta recept till, såsom frasvåfflor, bananvåfflor och gröna våfflor. Själva tillagningen av alla varianter av klassiska och belgiska våfflor är däremot väldigt lik. Du värmer upp våffeljärnet, häller i smeten och låter våfflorna grädda i det stängda järnet tills de blir gyllenbruna. 

Våffeljärn är ett underskattat verktyg i köket och kan användas till mer än bara våfflor. Du kan till exempel även tillaga raggmunkar, steka bacon eller grilla mackor. Om du ska steka annat än våfflor bör du dubbelkolla att det våffeljärn du är intresserad av har en stekyta som passar dina önskemål.

Rånjärn för hemgjorda glasstrutar

Ett rånjärn skapar ett tunt rån som du kan använda för att göra krispiga dessertrån eller glasstrutar. Perfekt för semesterdagar hemma när du längtar efter kulglass.

Stekyta

Majoriteten av våffeljärn och rånjärn har en så kallad nonstickyta. Denna finess är ideal för dig som inte vill använda extra fett vid stekningen, eftersom våfflan enkelt släpper från denna yta.

Recept för klassiska våfflor

100 g smör

2 ägg

5 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt mjölken försiktigt under vispning. Nu är det dags för äggen och smöret. Rör i hop allt till en krämig smet. Smeten kan med fördel stå någon timme i kylskåpet innan du gräddar våfflorna. 

Recept för Bryssel-våfflor

500 g vetemjöl special

200 g smält smör

25 g jäst

6 ägg

8 dl mjölk

2 tsk socker

Värm mjölken tills den är fingervarm och smula i jästen i ca 1 dl av mjölken. Blanda i socker och låt stå några minuter. Separera sedan äggvitorna från äggulorna och vispa äggvitorna med en elvisp eller elektrisk mixer tills du får ett hårt skum. Häll mjölet i en skål, gräv en grop i mitten och häll i resten av mjölken i gropen. Vispa smeten tills den blir helt slät. Tillsätt äggulor, smält smör och jäst-blandningen och blanda. Vik försiktigt in äggvitorna med en spatel. Täck skålen med en ren, torr handduk. Låt degen vila i 45 minuter. 

Recept för Liège-våfflor

2 dl mjölk

500 g vetemjöl special

200 g smör

40 g farinsocker

2 ägg

25 g jäst

150 g pärlsocker (strösocker går också bra)

Värm mjölken tills den är fingervarm, häll över i en skål och blanda i jästen. Tillsätt sedan mjöl, farinsocker och ägg. Använda gärna en matberedare på den långsammaste hastigheten för att knåda degen i 5 minuter. Tillsätt smöret i bitar och knåda degen i ytterligare 10 minuter, fortfarande på den långsammaste hastigheten. Degen bör fortfarande vara klibbig men ändå släppa från kanten. Låt degen jäsa i en timme innan du arbetar in pärlsockret. Forma små klibbiga bollar, ca 100 g deg per boll, och lägg på en plåt för att jäsa ytterligare 20 minuter i rumstemperatur. Ett alternativ är att låta degen jäsa den andra gången i kylskåpet över natten.