Vattenpump

Att använda en pump är en smart lösning som gör att du kan använda dig av vatten du redan har. Till exempel om du samlar regnvatten från stuprör i en tunna eller bor intill en sjö. En pump är också nödvändig för att ha rinnande vatten om din sommarstuga eller permanenta bostad bara har en brunn. Bevattningspumpar är särskilt populära för all sorts bevattning i trädgårdar. Den ekonomiska och miljövänliga lösningen är perfekt för att hålla gräsmattan grön även under ... Läs mer


Kärcher - BP 3 Home & Garden
 • Garanti (år): 1
 • Driftkälla: Nätdrift
 • Max. Pumpkapacitet (l/h): 3300
2 621:-
AL-KO - DRAIN 12000 Comfort
32%
  1 790:-
  2 626:-
  I lager

  Köpråd Vattenpump

  Att använda en pump är en smart lösning som gör att du kan använda dig av vatten du redan har. Till exempel om du samlar regnvatten från stuprör i en tunna eller bor intill en sjö. En pump är också nödvändig för att ha rinnande vatten om din sommarstuga eller permanenta bostad bara har en brunn. Bevattningspumpar är särskilt populära för all sorts bevattning i trädgårdar. Den ekonomiska och miljövänliga lösningen är perfekt för att hålla gräsmattan grön även under torra perioder.

  Hitta rätt pump för dina behov

  Vanliga bevattningspumpar har tillräckligt stark sugkraft och tryckprestanda för att exempelvis förflytta vatten du har samlat i en regnvattentunna. Den kan distribuera vattnet i ett bevattningssystem för en normalstor trädgård eller transportera den till en viss punkt, till exempel om du vill fylla barnens simbassäng med regnvatten på sommaren. Vattenkällan kan också vara en sjö, brunn, cistern eller annan behållare. 

  En helt ordinär bevattningspump fungerar lika bra för att tömma dammar eller små bassänger. De klarar ofta klorerat vatten men det kan vara bra att du dubbelkollar det i produktbeskrivningen om du vill använda din pump för att tömma klorerat poolvatten. 

  Om du ska använda en pump för bevattning av en ovanligt stor trädgård eller för att med jämna mellanrum tappa ur brunnar eller fördämningar eller tömma större pooler kan en dränkbar pump vara bättre. Huvudsakligen för att dränkbara pumpar ofta har mycket hög kapacitet, utöver att de fungerar för fler ändamål vilket du kan läsa mer om i underkategorin för dränkbara pumpar. En vanlig bevattningspump klarar flöden på till exempel 3 000 liter per timme medan dränkningsbara pumpar kan klara 6 000 eller till och med 20 000 l/h. I produktbeskrivningen hittar du alltid denna pumpkapacitet. 

  Det är också ofta dränkbara pumpar som klarar av att pumpa smutsigt vatten, till exempel från en trädgårdsdamm eller sjö. Vissa pumpar kan hantera klart till lätt nedsmutsat vatten där smutspartiklarna är 5 mm stora som mest. Andra pumpar kan hantera partiklar med en dimension på till exempel 38 mm.

  Du kan även använda en dränkbar pump för att försörja din husbil, husvagn, båt, sommarstuga eller permanenta bostad med bruksvatten. Till exempel ger pumpen dig vatten för att tvätta i tvättmaskin, spola i toaletter eller ha rinnande vatten i dusch och handfat. Pumparna är däremot inte tänkta att användas för dricksvatten. 

  Olika pumpar har också varierande kapacitet när det gäller den höjd pumpen klarar att suga upp vattnet från och hur högt upp den sedan kan trycka vattnet. Det är särskilt viktigt att ha koll på om du har en kuperad trädgård eller om pumpen ska suga upp vattnet från en sjö eller brunn. Vi rekommenderar därför att du tittar på pumpens maximala insugningshöjd och maximala tryckhöjd. Den informationen hittar du i varje produkts specifikationer. 

  Pumpar ska bara användas till vatten och inte till exempel livsmedel, lättantändliga substanser eller andra vätskor. Normalt sett ska de heller inte användas till saltvatten, sandigt vatten eller vatten med starka kemikalier. Klorerat vatten brukar inte vara ett problem, men läs i produktbeskrivningen om den pump du tittar på är lämplig för att tömma bassänger med klorerat vatten. 

  Praktiska pumpar som gör det enkelt för dig

  Överlag är pumpar både enkla att använda och att installera. De har simpla och användarvänliga sätt att slå på och av och ansluts för det mesta till vanliga eluttag. Dessutom är de antingen helt underhållsfria eller kräver minimalt med underhåll. Pumpar tillverkas givetvis i material av hög kvalitet som tål vatten och att vara utomhus så att din pump håller länge.

  Om en pump går torr riskerar den att bli förstörd. Därför har de flesta ett torrkörningsskydd som gör att pumpen automatiskt stängs av om den går torr. På så sätt behöver du inte oroa dig eller hålla koll på vattennivån om det till exempel är så att pumpen ska tömma en bassäng eller ett översvämmat utrymme. Det är bara att du låter den göra sin grej.

  För det mesta bör pumpar inte användas efter första frosten. Med en avtappningsskruv tappar du pumpen lätt på vatten. 

  Så fungerar pumpar

  Poängen med pumpar är att transportera vatten från en punkt till en annan med hjälp av elektronik, snarare än att du gör det manuellt med hinkar eller kannor. Du får helt enkelt rinnande vatten. Pumpen suger vatten från en källa och trycker sedan vattnet åt ett annat håll. En bevattningspump suger vattnet via en slang medan en dränkbar pump suger in vattnet direkt i pumpen. När vattnet sedan trycks vidare pumpar den vattnet i ett jämnt flöde till en vattenslang. Den delen fungerar precis som en vanlig vattenutkastare som du har på husväggen. Vattenslangen kan exempelvis vara en trädgårdsslang för bevattning. Det kan också vara en slang som leder smutsigt vatten till ett avlopp eller klart vatten till en dusch. 

  Pumpar som är tänkta att användas för en jämn vattenförsörjning snarare än vid enstaka tillfällen går ofta igång automatiskt när du behöver den, till exempel när du vrider på en kran. På så sätt slipper du gå till pumpen för att trycka på en knapp eller sätta foten på en pedal. 

  Den huvudsakliga skillnaden mellan dränkbara pumpar och bevattningspumpar är att dränkbara pumpar sänks ned i vattnet. Bevattningspumpar måste torrmonteras, till exempel genom att du placerar den på marken eller monterar den precis ovanför vattenytan.