Fönstertvättar

Skinande rena fönster gör att du får in mer ljus och att hela hemmet känns fräschare. Vi beskriver hur du kan använda en batteridriven fönstertvätt för att spara tid och uppnå ett fläckfritt resultat.  ... Läs mer


Köpråd Fönstertvättar

Skinande rena fönster gör att du får in mer ljus och att hela hemmet känns fräschare. Vi beskriver hur du kan använda en batteridriven fönstertvätt för att spara tid och uppnå ett fläckfritt resultat. 

Därför är batteridrivna fönstertvättar mer effektiva

Den innovativa kombinationen av sprayflaska, torkduk i mikrofiber och funktionen som suger upp smutsvattnet gör att du kan putsa fönstren utan att det droppar och utan att det blir några irriterande ränder. Fönstertvätten gör största delen av jobbet åt dig. Att få samma resultat när du putsar för hand tar väldigt mycket tid och kräver att du får in rätt teknik. 

Så använder du en batteridriven fönstertvätt

Förbered fönsterputsningen genom att fukta mikrofibertrasan och placera den på fönstertvätten. Den andra förberedelsen är att dosera rengöringsmedlet enligt instruktioner. Sedan är fönstertvätten redo att användas:

1. Spraya rikligt med rengöringsmedel från fönstertvätten på den yta du vill rengöra. 

2. Gnugga med fönstertvätten så att mikrofibertrasan lösgör smutsen. 

3. Ersätt mikrofibertrasan med något av sugmunstyckena och sug upp det överflödiga vattnet från den yta du putsar. Du behöver inte trycka utan det ger snarare ett bättre resultat om du lägger fönstertvätten lätt mot ytan. 

Dessa ytor kan du rengöra med fönstertvätten

Rengöringsmöjligheterna är i princip oändliga med en batteridriven fönstertvätt. Utöver fönster kan du bland annat rengöra speglar, duschkabiner, diskbänkar i rostfritt stål, kaklade väggar och skåpluckor i glas. Har du ett soffbord eller utebord med en glasskiva som ofta blir smutsig? Då är det bara att ta fram fönstertvätten.

När det medföljer ett smalt sugmunstycke kan du även tvätta mer svåråtkomliga ytor och fönster eller skåpluckor med mindre glasrutor. Sedan är det bara att använda det stora munstycket för att effektivt suga upp fukt från större ytor. 

Ett mer hygieniskt sätt att putsa fönster

Fönstertvättens sugfunktion innebär att du aldrig behöver röra smutsvattnet. På så sätt behöver du inte använda handskar för att undvika det smutsiga och uttorkande vattnet.

Smutsvattnet samlas i en tank som du snabbt och enkelt tömmer.

Bekväma handtag

Fönstertvättarna är mer ergonomiskt designade än många fönsterskrapor. Det gör både att de är lätta att hantera och att du slipper ha ont i händerna efter att ha tvättat alla fönster.

Om du har extra känsliga händer eller många fönster rekommenderar vi en modell med mjuka greppkomponenter som gör handtaget extra bekvämt.

Undvik störande avbrott i fönsterputsningen

Du kan använda fönstertvätten längre om du köper en modell med utbytbart batteri och alltid har ett extra batteri laddat och redo att användas.

Fördelar och nackdelar med en stor smutsvattenbehållare

Att behöva tömma smutsvattenbehållaren kan också bli ett störande avbrott och då kan det vara skönt om den är lite större. Vi rekommenderar ändå inte en riktigt stor smutsvattenbehållare. Det gör fönstertvätten tung och jobbig att hålla i när behållaren är full. Dessutom gör en stor behållare att fönstertvätten blir klumpigare och svårare att komma åt i kanter och hörn med.

Andra egenskaper att leta efter när du väljer fönstertvätt

En låg ljudnivå gör det mer behagligt att arbeta längre stunder med fönstertvätten. 

Därtill är det bra med en fönstertvätt som gör det möjligt att justera distansen på sugmunstycket. Detta gör det lätt att rengöra ända ut i kanterna på fönster eller andra glasrutor med ram.

Att tänka på när du putsar fönster

Dosera alltid rengöringsmedlet enligt fabrikörens rekommendationer. Om det blir för mycket rengöringsmedel i lösningen kan en smetig hinna bildas på fönstret.

Putsa inte fönster i direkt solljus. Om du gör det torkar rengöringslösningen för snabbt på rutan så att det blir fula fläckar.

Glöm inte att rengöra fönsterkarmar, gardiner och persienner i samband med fönsterputsningen. Om till exempel gardinerna är dammiga kommer fönsterrutorna snabbare bli smutsiga igen.