Takfläktar

En takfläkt gör ditt hem svalare och gör det enklare för dig att sova, slappna av bekvämt och arbeta fokuserat hemma även under varma sommardagar. Vi beskriver hur en takfläkt ger svalka och hjälper dig hitta rätt modell för ditt utrymme.  ... Läs mer


Köpråd Takfläktar

En takfläkt gör ditt hem svalare och gör det enklare för dig att sova, slappna av bekvämt och arbeta fokuserat hemma även under varma sommardagar. Vi beskriver hur en takfläkt ger svalka och hjälper dig hitta rätt modell för ditt utrymme. 

Så svalkar en takfläkt

En takfläkt kyler inte luften som en AC utan förflyttar och omfördelar luften. När det är varmt på sommaren drar takfläkten upp den varma luften så att du har så sval luft som möjligt runt omkring dig. Till exempel när du ligger i sängen och försöker somna eller när du sitter vid matbordet eller skrivbordet. Om det är så att luften utomhus är svalare än inomhus hjälper takfläkten också till med att fördela den svalare luften jämnt i rummet om du har öppna fönster. Det är särskilt hjälpsamt de dagar solen ligger på och värmer din bostad samtidigt som det är nästintill vindstilla. 

Välj rätt fläktstorlek för ditt utrymme

När du jämför olika takfläktar kommer du märka att de ofta har olika diameter, olika maximal hastighet och olika luftflöde. Fläktstorleken som mäts i diameter är bra att utgå från när du bedömer vilken takfläkt som passar rummets storlek. Takfläktens storlek påverkar nämligen hur mycket luft den klarar av att omfördela på ett effektivt sätt. Till exempel kan en takfläkt som är 76 cm i diameter räcka gott och väl för ett rum som är 12 m2 eller mindre. Storleken 112 cm kan vara lagom för ett rum som är upp till 20 m2 medan 132 cm kan ge en tillräckligt svalkande effekt i ett rum som är 25 m2 eller möjligtvis uppåt 30 m2. För ett större utrymme än så bör du ha flera takfläktar.

Olika sätt att justera hastigheten

Takfläktar har ofta flera hastighetsinställningar men det brukar bara anges vad den högsta hastigheten är. För vissa modeller drar du i ett snöre som hänger ned från takfläkten när du vill justera hastigheten. I andra fall kan det följa med en väggkontroll som enkelt monteras på väggen och som du bland annat kan använda för att ändra hastigheten. Det kan också vara så att takfläkten har en timerfunktion som du kan ställa in via väggkontrollen. Titta därför gärna på om takfläkten du funderar på ställs in med snöre eller fjärrkontroll, och fundera på vad du själv önskar.

En takfläkt som även fungerar som en taklampa

Många takfläktar har en lampsockel, eller lamphållare, för E27 glödlampor och kan därför ersätta en taklampa. Du sätter på och stänger av lampan antingen med ett snöre eller med en väggkontroll, beroende på vilken modell du väljer. Självklart kan du låta bli att sätta i en glödlampa om du inte vill använda takfläkten som taklampa men i övrigt är nöjd med modellen. Notera om det ingår en glödlampa när du köper just den takfläkt du väljer så du vet om du måste köpa till för att komma igång.

Takfläktens ljudnivå

Antalet fläktblad påverkar till viss del både den svalkande effekten och takfläktens ljudnivå. I princip kan du se det som att ju fler fläktblad, desto tystare fläkt men mindre svalkande effekt. Ett större antal fläktblad gör att motorn jobbar långsammare eftersom motståndet ökar. Det innebär i sin tur att mängden cirkulerande luft blir mindre. Skillnaderna som antalet fläktblad ger upphov till är inte stora, men det kan ändå vara något du vill ta hänsyn till när du väljer mellan olika modeller. Vi rekommenderar dock att du i huvudsak tittar på fläktens storlek, luftflödet och den maximala hastigheten när du väljer takfläkt. Om du ska ha takfläkten igång medan du sover är det bra om du kontrollerar ljudnivån på de modeller du väljer mellan. Du hittar decibelnivån i produktens specifikationer här på hemsidan. För jämförelse är ljudnivån ungefär 60 dB när två personer pratar med en normal samtalston.

Välj en bra placering för takfläkten

För att din takfläkt ska ge ett så jämnt luftflöde som möjligt är det bäst att placera den mitt i rummet.

Om du har spotlights integrerade i ditt tak bör du se över om takfläkten kommer skymma ljuset från dem. När takfläkten roterar kommer det bli som ett blinkande ljus om lamporna är precis ovanför fläkten.