Fritös
Njut av klassiska fish & chips med en oljefritös eller friterade rätter utan fett med en varmluftsfritös. Lyxa till det med mat som smakar som på restaurang trots att du inte behöver göra mycket mer än att sätta igång en apparat. En bunke kan rymma mer än tillräckligt för hela familjen! Vi beskriver skillnaderna mellan oljefritös och varmluftsfritös samt vilka funktioner du bör överväga innan du väljer modell. ... Läs mer
Köpråd Fritös
Njut av klassiska fish & chips med en oljefritös eller friterade rätter utan fett med en varmluftsfritös. Lyxa till det med mat som smakar som på restaurang trots att du inte behöver göra mycket mer än att sätta igång en apparat. En bunke kan rymma mer än tillräckligt för hela familjen! Vi beskriver skillnaderna mellan oljefritös och varmluftsfritös samt vilka funktioner du bör överväga innan du väljer modell.
Oljefritös eller varmluftsfritös
En del fritöser kokar maten i olja. De har en kortare tillagningstid och är de billigaste modellerna. Varmluftsfritöser (AirFryer) ger istället en krispig yta med små eller inga mängder olja. Det är det hälsosammare alternativet för den som vill spara på fettet. Det går dock inte lika snabbt att fritera med en AirFryer som i en klassisk modell med enbart olja.
En smidigare oljefritös
Om du vill välja en klassisk fritös med olja rekommenderar vi att du håller utkik efter en modell med så kallad sval zon. Den förhindrar att matbitar och smulor bränns vid så att maten smakar bättre och att det luktar mindre under tillagningen. Vissa modeller har utöver en kall zon även ett säkerhetsfilter som förhindrar att oljan överhettas och sprutar, så du slipper bränna dig eller rengöra extra runt omkring fritösen. Ett sådant filter kan även filtrera oljan så att den håller sig ren längre och på så sätt får en längre hållbarhet.
En dubbelfritös är den perfekta enheten för dig om du vill ha en hel måltid redo samtidigt. Till exempel kan du enkelt få fish & chips redo för servering genom att låta fisken tillagas i ena behållaren samtidigt som potatisen tillagas i den andra.
Så fungerar varmluftsfritösen
En varmluftsfritös tillagar maten med hjälp av het cirkulerande luft. Maten får samma smak och konsistens som med en vanlig fritös, men kräver ingen eller mindre olja så att det blir färre kalorier i maten. Du kan använda en luftfritös helt utan olja, men för vissa rätter rekommenderas en mindre mängd olja. Till exempel är det rekommenderat att lägga till en matsked olja om du använder färsk potatis. Det ger ett krispigare resultat. Experimentera gärna med olika mängder olja till olika maträtter så hittar du de varianter som passar din smak bäst.
I en varmluftsfritös kan du till exempel grilla, rosta, baka, steka och uttorka. Perfekt för mer hälsosamma varianter av stekt kyckling, köttbullar, grönsakschips, pommes frites och pajer. Du kan också torka frukt, steka ris eller göra krispiga och läckra bröd. Därtill kan du använda luftfritösen för att värma upp rätter utan att de blir torra som i en mikrovågsugn. Perfekt för att värma upp en pizza!
Välj en modell som är lätt att rengöra
Att kunna hålla fritösen ren relativt lätt och smidigt är a och o när du har ont om tid. Varmluftsfritöser har ofta non-stick-beläggning i bunkarna där maten tillagas vilket förenklar rengöringen massor, men dubbelkolla gärna. Håll även koll på ifall behållaren är avtagbar och diskmaskinssäker. En fettavskiljande bunke i fritösen är fördelaktigt ifall det är viktigt med enkel rengöring.
En extra bonus med en avtagbar korg är att den även gör det enkelt att servera maten, framförallt om behållaren har ett svalt handtag.
Temperaturer
Innan du väljer fritös bör du veta vad du tänker använda den till. En tumregel är att frityroljan ska hålla mellan 150 och 190 grader. Olika råvaror behöver friteras olika länge och i olika temperaturer. Om du kommer att variera dina frityrvaror borde du således välja en fritös där det är lätt att se temperaturen, eller där den kan ställas in manuellt. Varmluftsfritöser har ofta justerbar temperaturkontroll och integrerad timer. Den lägsta möjliga temperaturinställningen kan vara så låg som 40°C och den högsta till exempel 200°C.
Vissa luftfritöser har en automatisk varmhållningsfunktion. På så sätt behöver du inte stressa när maten är klar utan den håller sig varm tills den ska serveras.
Hög effekt ger snabbare matlagning
Styrkan på din fritös bestäms av vilken effekt (watt) den har. Ett högt wattal betyder kraftigare värmeelement och därför en snabbare fritös. Om du önskar en kort uppvärmningstid och en effektiv matlagning är det att rekommendera att införskaffa en fritös med hög effekt. Du jämför enkelt wattalen genom att titta på de tekniska specifikationerna på varje produktsida.
Kombinera frityr och andra tillagningssätt i en apparat
Om du har funderat på att köpa en liten konvektionsugn kan du slå två flugor i en smäll med en fritös som också fungerar som en konvektionsugn. Det är bara att stoppa i korgen för att göra pommes frites när du känner för det och sen stoppa in ugnsplåtar för att baka snacks eller kakor. Luftkonvektionstekniken med hög hastighet ger också ett krispigare frityrresultat.
Det finns även varmluftsfritöser som även fungerar som ångkokare så att du kan kombinera ångande och varmluftstekning.
En liknande variant är den kombinerade tryckkokaren och varmluftsfritösen. Du kan använda funktionerna separat eller tillsammans. Det enda du behöver göra är att byta mellan tryckplatta och frityrplatta samt att välja vilken funktion du vill använda. Till exempel kan du först koka potatis snabbt och enkelt med tryckkokarfunktionen och sedan använda luftfrityrfunktionen för att få en krispig och gyllenbrun skorpa på potatisen. På så sätt slipper du macklet med flera kokkärl och stekpannor eller att behöva använda två olika apparater. Du sparar både tid och utrymme. Helt för sig själv är tryckkokarfunktionen perfekt för att tillaga grytor, risrätter och rikt fyllda såser snabbt och enkelt. Du kan också använda bara luftfrityrfunktionen för att göra krispiga pommes frites, friterad kyckling eller grönsakschips.
Program för perfekt tillagning
Flera modeller har förinställda program så att du med en knapptryckning sätter igång rätt temperatur och tillagningstid för den rätt du vill ha. Detta är alltid smidigt men extra bra om du väljer en modell som gör mer än att fritera. Till exempel kan du med en kombinerad tryckkokare och fritös sätta igång ett program för grytor, pommes frites, torkad frukt, wokrätter, hemlagad yoghurt eller overnight oats. En fritös med konvektionsugn kan med en knapptryckning ställas in för att tillaga en tårta eller pizza. Vissa varmluftsfritöser gör det även möjligt för dig att välja dina egna förinställningar när du har experimenterat och hittat den temperatur och tillagningstid som ger det resultat som passar din smak bäst.
Appstyrd luftfritös
En smart varmluftsfritös kan du styra via en app i din smartphone. Du kan till exempel få en appavisering om att maten är klar och välja ”håll-varm”-funktionen i appen. Du kan även skicka recept från en specifik hemsida till appen som kan skicka temperaturen och tillagningstiden till fritösen om du vill.