Matgrupper

Kring den bekväma matgruppen utomhus bildas många fina sommarminnen. Utsökt mat, goda drinkar, somriga vyer och härligt sällskap med prat och skratt. Vi hjälper dig hitta rätt i djungeln av alternativ och tipsar även om hur du får matgruppen att hålla sig fräsch. ... Läs mer


Brafab -  Renoso Matgrupp
42%
  • Antal stolar (st): 4
  • Färg på möbler: Khaki
  • Material möbler: Alu
4 990:-
8 550:-
I lager
Hillerstorp - Nydala Matgrupp stor
5%
  • Antal stolar (st): 6
  • Färg på möbler: Silver
  • Material möbler: Aluminium, Teal
23 993:-
25 243:-
4living - Garden Set Lisa White
  • Antal stolar (st): 4
  • Färg på möbler: Svart
2 995:-

Köpråd Matgrupper

Kring den bekväma matgruppen utomhus bildas många fina sommarminnen. Utsökt mat, goda drinkar, somriga vyer och härligt sällskap med prat och skratt. Vi hjälper dig hitta rätt i djungeln av alternativ och tipsar även om hur du får matgruppen att hålla sig fräsch.

Välj storlek och konstruktion som passar ditt utrymme

Vi rekommenderar att du skaffar ett så stort matbord som uteplatsen rymmer utan att det känns trångt. Om du har en större uteplats dit du vill kunna bjuda in släkt och vänner kan du välja en av matgrupperna som har iläggsskiva. Det är ett väldigt smidigt sätt att göra plats för alla nära och kära utan att matgruppen tar onödigt mycket utrymme när du bara sitter och äter med familjen. Tänk på hur matgruppens bordsben är placerade och om det passar var du skulle vilja placera dina stolar när du får gäster.

För vissa matgrupper går det att välja mellan olika antal stolar. Fundera därför på om du kan ha användning av några extra stolar när du får besök eller ifall du vill ha ett par stycken stående som solstolar. Då matchar dem matgruppen fint.

För en mindre balkong kan det passa bra med en cafégrupp. Extra smidigt blir det om det finns ett hål i bordet för parasoll så du slipper ha ett parasoll som tar upp plats vid sidan av bordet. 

Det finns även matgrupper som är väldigt lätta att ställa åt sidan när du inte använder dem. Det kan vara skönt oavsett om du har en mindre balkong eller om du har tillräckligt stor yta för en lite större matgrupp men känner att det blir trångt att röra sig på uteplatsen. Det är vanligt med klappstolar i matgrupper utomhus, men det finns också grupper där även bordet och soffan går att fälla ihop. Dessa matgrupper får också lättare plats i förråd eller liknande under vinterförvaringen. Du kan läsa mer om hur matgrupper bör vinterförvaras längre ner på sidan. 

Bekväma och praktiska stolar för olika behov och önskemål

Du kanske är sugen på nätta stolar med ett härligt gung. Eller så är du ute efter stabila och sittvänliga fåtöljer som samtidigt är hopfällbara så att de som inte används lätt kan ställas åt sidan utan att ta upp onödigt med utrymme. Ett alternativ till klappstolar är stapelbara stolar som också sparar utrymme. Det är bara att ta fram några extra ur stapeln när du får besök. 

Att du kan ställa ryggen i olika lägen på positionsstolar innebär att du ger dina gäster möjligheten att sitta med ordentligt stöd medan ni äter samtidigt som de kan luta sig tillbaka med sin drink resten av kvällen. En ställbar fåtölj är också utmärkt för att ligga och sola i mellan måltider. Det är bara att dra ut en från matbordet eller låta några stå framme om du väljer en matgrupp med några fler stolar än du använder till vardags. 

Matgrupper i olika stilar

Suktar du efter en svensk trädgårdsklassiker med lite rundare former eller en modern och elegant design med raka linjer? Eller är det kanske shabby chic som lockar? Om du känner dig osäker kan du alltid välja en matgrupp med ett tidlöst utseende som passar lika bra i sommartorpets trädgård som på det nybyggda radhusets uteplats. 

Hållbart material i din nya matgrupp

Om träet på din nya matgrupp har miljöcertifieringen FSC® kan du känna dig trygg i att Forest Stewardship Council® har bedömt att materialet är hållbart. 

Komplettera uteplatsen så du kan använda matgruppen oftare

Ett parasoll eller en pergola gör att du dina gäster slipper få kvällssolen i ögonen och får det lite svalare de allra varmaste sommardagarna när solen ligger på. 

Paviljonger ger dig också möjligheten att dra för myggnät när flygfäna stör för mycket och att dra för tygväggarna när du vill få insynsskydd, stänga ute en lågt liggande sol eller hålla värmen bättre en svalare kväll eller blåsig dag. Du kan även ostört sitta och äta, dricka och umgås medan regnet smattrar på taket.

För att förlänga säsongen med din matgrupp utomhus kan du köpa en infravärmare. Om du sitter under en pergola med väggar blir det som ett varmt och gosigt uterum som du sedan lätt öppnar upp när det kommer en varmare dag.

Tänk på hur mycket underhåll som rekommenderas för olika matgrupper

Matgrupper utomhus är såklart utsatta för sol, regn och annat väder. Detta medför att de kan börja se slitna ut med tiden. Hur mycket underhåll dina utemöbler behöver för att fortsätta se nya ut beror på materialet och hur ytan har behandlats. 

Om du vill att din matgrupp ska vara billig i längden kan du jämföra både hur ofta det är rekommenderat ett till exempel bättra på färgen och hur mycket ytbehandlingsmedlet kostar. Matgrupper i konstrotting eller aluminium kan vara helt underhållsfria medan trämöbler ofta har behandlats med färg, lasyr, olja eller lack. Ett undantag är trä som termobehandlats vilket ger det ett mycket gott motstånd mot väder och vind så att du slipper tänka på underhåll.

Så rengör du en matgrupp utomhus

Skötselråd varierar beroende på material. Något som alla utemöbler tål är att rengöra med en mild tvållösning som du sedan sköljer bort ordentligt med vatten. Använd inte högtryckstvätt eftersom det kan skada din matgrupp. Enstaka fläckar kan du först prova att ta bort med en fuktig trasa.

Vinterförvaring av en matgrupp som stått ute

Om du väljer att tvätta din matgrupp innan du ställer undan den för vintern behöver den få torka ordentligt. Detta gäller även om det nyligen regnat eller om du ställer undan den efter en fuktig natt. Om möbeln fortfarande är våt finns det en risk att det bildas mögel om du till exempel lägger på ett möbelskydd direkt. Överlag mår utemöbler bäst av att vinterförvaras där det är skyddat, torrt, svalt och välventilerat. Därför behöver det finns en luftspalt mellan marken eller golvet och möbelskyddet om du använder det.