Solstolar & solsängar

Du får ut det mesta av våra korta somrar genom att dåsa i solsängen eller sitta i solstolen och förlora dig i en bok eller dagdrömma medan du beundrar utsikten. Vi hjälper dig välja den modell som passar just dig och tipsar om hur du får din möbel att fortsätta se ny ut. ... Läs mer


Köpråd Solstolar & solsängar

Du får ut det mesta av våra korta somrar genom att dåsa i solsängen eller sitta i solstolen och förlora dig i en bok eller dagdrömma medan du beundrar utsikten. Vi hjälper dig välja den modell som passar just dig och tipsar om hur du får din möbel att fortsätta se ny ut.

Förflyttningsbara solsängar som är lätta att förvara

Många modeller är hopfällbara så att de blir lättare att flytta och tar mindre plats när du ställer undan solstolen över vintern. Vi rekommenderar dessa modeller extra mycket om du har balkong. Då kan du ligga och njuta i solen även om solsängen skulle ta upp hela ytan, för sen är det bara att fälla ihop den så du knappt märker att den är där! 

Ett alternativ till att fälla ihop solsängen är att välja en modell med hjul som du lätt drar mellan soliga och skuggiga platser utan att repa underlaget. 

Solstolar och solsängar som får en permanent plats

Om din solsäng kommer få en mer permanent plats på altanen eller intill poolen kan du välja en lite tyngre modell i trä med en härlig dyna. 

Detta gäller även om du vill utsmycka din uteplats eller trädgårdsvrå med en mer massiv pjäs. Det kanske passar dig bäst att ha en snygg fåtölj i trä med ett bredare armstöd som du kan sätta kaffekoppen på medan du lyssnar på fågelkvittret. Med en tillhörande fotpall bjuder solstolen in till att slappna av en längre stund. Det är bara att dra bort fotpallen för kortare vilopauser om du tycker det blir lättare att sätta dig utan den. 

Design som gör att du kan ligga eller sitta bekvämt

Med flera olika rygginställningar kan du växla mellan att sola på magen, ligga på rygg med en bekväm lutning eller sitta upp och läsa eller beundra utsikten.

Du kan dessutom välja en solsäng med ergonomiska former som gör att du kan sitta eller ligga bekvämt i timtal. Inga extra kuddar eller filtar behövs för att bulla upp under känsliga knän eller ländryggar. 

Detaljer som gör det lättare för dig

Andra saker som kan vara värdefulla för dig och påverka ditt val är vilka textilier som medföljer. En dyna i väderbeständigt och UV-resistent tyg behöver du inte vara lika noggrann med att ta in för att skydda mot morgondagg eller från att blekas i solen. 

Om solstolen har en integrerad kudde kan du ligga bekvämt utan att behöva ta med något inifrån eller plocka fram ur dynboxen. Perfekt för korta pauser från trädgårdsarbetet eller när du vill få lite frisk luft och solljus när du jobbar hemma!

Solsängar och solstolar i hållbara material

När du blir sugen på att köpa en solstol i trä kan du kika på om träet är FSC®-märkt. Då kan du känna dig trygg i att Forest Stewardship Council® har bedömt materialet som hållbart. 

Även våra leverantörer av solsängar i plast har haft hållbarhet i åtanke. Vissa modeller är gjorda helt eller delvis av återvunnen plast. 

Tänk på underhåll när du väljer solsäng eller solstol

Hur mycket tid och pengar du behöver lägga på underhåll beror på solsängens material och ytbehandling. Utemöbler som består av konstrotting och aluminium är i princip helt underhållsfria och du kan låta dem stå ute hela sommarhalvåret. 

Trä kan behöva mer underhåll i form av att bättra på färg eller annan ytbehandling när möbeln stått ute länge i sol och regn. Ett undantag är termobehandlat trä som har mycket gott motstånd mot väder och vind. Detta material är perfekt för dig som vill ha en snygg och stabil möbel som samtidigt blir billig i längden för att du slipper underhåll.

Så rengör du din utemöbel

När du känner att solsängen eller solstolen behöver ett lyft kan du rengöra den med ett milt rengöringsmedel, t.ex. en mild tvållösning. Detta tål alla material om du sköljer av rengöringsmedlet ordentligt med vatten. Använd inte högtryckstvätt eftersom det kan skada din utemöbel. Om det bara är enstaka fläckar kan du först prova med en trasa som du bara fuktar med vatten.

Vinterförvaring av din solsäng eller solstol

Det kan vara skönt att tvätta av din solsäng eller solstol inför vintern så att det blir roligare att ta fram den när det börjar våras. Se bara till att möbeln är ordentligt torr innan du till exempel lägger över ett möbelskydd. 

En tumregel för vinterförvaringen är att utemöbler mår bäst i ett skyddat, torrt, svalt och välventilerat utrymme. Om du använder möbelskydd behöver du därför se till att det finns en luftspalt mellan möbelskyddet och marken eller golvet så att ventilation kan ske. 

Om du följer dessa rekommendationer minskar risken att det bildas mögel under vinterförvaringen. Din solsäng eller solstol kommer också hålla sig fräsch längre om du inte låter den stå ute hela vintern.