Roddmaskin

Med en roddmaskin tränar du både kondition och en mängd muskler fördelade över hela kroppen. Bland annat stärker du effektivt armar, rygg, mage, lår och rumpa i denna träningsmaskin. Vi tipsar om hur du får ut det mesta av din träning på en roddmaskin och går igenom egenskaper som är värda att hålla utkik efter när du väljer modell.  ... Läs mer


Köpråd Roddmaskin

Med en roddmaskin tränar du både kondition och en mängd muskler fördelade över hela kroppen. Bland annat stärker du effektivt armar, rygg, mage, lår och rumpa i denna träningsmaskin. Vi tipsar om hur du får ut det mesta av din träning på en roddmaskin och går igenom egenskaper som är värda att hålla utkik efter när du väljer modell. 

Lätt att anpassa träningen till önskad effekt

Du kan enkelt ställa in motståndet så att träningen blir så jobbig som du vill. Det är bra att ha i åtanke att en väldigt hög belastning snarare ger sämre träningseffekt, så börja gärna med en lägre motståndsnivå och prova dig fram. Tempot beror helt och hållet på hur fort du väljer att röra på din egen kropp vilket innebär att du kan höja eller sänka tempot på nolltid. Därför är det väldigt enkelt att träna med intervaller på en roddmaskin. Intervaller med högre tempo ger dig högintensiv konditionsträning medan längre distanser är bra om du främst vill stärka musklerna. En del modeller har förinställda träningsprogram för att exempelvis ge dig mer utmanande roddkardio eller bra inställningar för återhämtning.

Den elektroniska motståndsnivån kan du lätt kontrollera via den integrerade skärmen. På skärmen kan du också se relevant träningsdata som hjälper dig hålla koll på hur du ligger till under träningspasset och hur du kan optimera träningen. Exakt vad skärmen visar varierar från modell till modell. Några exempel på vanlig träningsdata är tid, hastighet, distans, kalorier och antal roddtag. Vissa modeller har trådlös pulsmottagning så att din puls visas på skärmen om du till exempel använder ett pulsbälte som du kan köpa till om du inte redan har ett. 

Rätt teknik för skonsam och effektiv träning

Träning i en roddmaskin är väldigt skonsam för kroppen jämfört med mer viktbärande aktiviteter. Som med alla träningsformer gäller det bara att du använder rätt teknik för att inte riskera att få överbelastningsskador. Rätt teknik gör också att träningen blir mycket mer effektiv, så det är alltid värt att läsa på eller betala för ett instruktionspass. Vi tar upp några principer att ha i åtanke, men det bästa är att ta hjälp av en personlig tränare eller gyminstruktör för att säkerställa att du använder rätt teknik.

Ett ganska vanligt fel är att inte använda benen utan bara röra på överkroppen, eller till och med bara använda armarna. Då missar du att träna flera muskelgrupper. Det är också viktigt att vara rak i ryggen och använda ryggmusklerna snarare än att vara framåtböjd och belasta ryggraden. 

I princip gäller det att ha ett lågt motstånd, börja med att skjuta ifrån med benen och att börja dra med armarna först när benen är helt utsträckta. Se bara till att du inte låser knäna när du sträcker ut benen, och var så rak i ryggen som möjligt hela tiden. Fokusera på tekniken i början snarare än att ha ett högt tempo. När du känner att du aktiverar alla muskler och inte får ont av träningspassen kan du börja med intervallträning eller längre distanser. 

En träningsupplevelse väldigt lik verklig rodd

Roddmaskinens säte är alltid monterat på hjul som enkelt och tyst rullar på aluminiumskenan. Det jämna glidet påminner mycket om att glida fram på vattnet. Den största skillnaden från verklig rodd är att du inte tränar balansen på samma sätt som när du är ute på vattnet.

Det är vanligt att roddmaskiner har magnetiskt motstånd eller luftmotstånd, eller en kombination av båda. För att ge en upplevelse som kommer ännu närmre rodd på vatten har vissa modeller istället vattenmotstånd. Roddtagen både känns och låter som när årorna på en roddbåt skjuter genom vattnet.

Smidig förflyttning och kompakt förvaring av roddmaskinen

Många roddmaskiner kan dessutom fällas ihop så att de tar upp mycket mindre yta när du inte använder träningsmaskinen. Om du vill flytta roddmaskinen till något hörn av hemmet där den inte känns i vägen passar det utmärkt med en roddmaskin som är utrustad med transporthjul. Håll gärna utkik efter en hopfällbar roddmaskin med transporthjul om det är viktigt i ditt hem att träningsmaskinen går att ställa undan i ett hörn. Du ser i produktbeskrivningen om roddmaskinen du är sugen på har de egenskaperna. 

Gymgolv för att skydda golvet i ditt hem

Ingen träningsmaskin står helt stilla medan du tränar. Därför rekommenderar vi att du köper en gymmatta som är avsedd för att skydda ditt golv från stötar och vibrationer och placerar den under din träningsmaskin. En bonus är att golvskyddet även skyddar från svett och annan vätska under träningspasset. Du hittar gymgolv under kategorin träningsmaskiner.