Motionscyklar

En motionscykel ger dig möjligt till inomhusträning på många olika nivåer. Oavsett om du är intresserad av långa turer som verkligen utmanar konditionen och musklerna, bara vill förbättra din blodcirkulation eller har behov av snäll rehabilitering. Det gör motionscykeln perfekt för ett hushåll med flera behov, eller för dig som vill utvecklas från nybörjare till mer intensiv träning. Här guidar vi dig genom det du behöver veta för att välja en modell som passar dina behov ... Läs mer


Casall - Exercise Bike EB100
11%
Titan Life - Indoor Bike S62
badge
50%

Köpråd Motionscyklar

En motionscykel ger dig möjligt till inomhusträning på många olika nivåer. Oavsett om du är intresserad av långa turer som verkligen utmanar konditionen och musklerna, bara vill förbättra din blodcirkulation eller har behov av snäll rehabilitering. Det gör motionscykeln perfekt för ett hushåll med flera behov, eller för dig som vill utvecklas från nybörjare till mer intensiv träning. Här guidar vi dig genom det du behöver veta för att välja en modell som passar dina behov.

Justerbart motstånd och olika program för bättre träning

Ett högre motstånd gör att det känns tyngre att cykla så att du får ut mer av din träning, både för muskelstyrkans och konditionens skull. Motståndet brukar vara enkelt och snabbt att justera i olika nivåer vilket är perfekt för intervallträning. Du kan också ofta använda dig av förinställda program och i vissa fall kan du även ställa in dina egna program och utöver det ställa in olika träningsmål. Till exempel vill du kanske cykla ett visst avstånd, förbruka ett visst antal kalorier eller ställa in hur länge du vill träna. Fundera gärna på hur många olika program du vill kunna variera mellan eftersom både det och möjligheten till träningsmål är olika för olika modeller. Du kanske skulle vara nöjd med att ändra intensiteten manuellt under träningspasset. 

Många motionscyklar är utrustade med ett magnetiskt motståndssystem. Systemet innebär att motståndet är mer eller mindre friktionsfritt så att belastningen blir jämn och det blir en skönare och mer realistisk cykelupplevelse. Det blir inte bara ett skönt glid utan det magnetiska motståndssystemet är också nästan helt tyst. Sammantaget blir det skönare under längre träningspass om motionscykeln har ett magnetiskt motstånd.

Tyngden på svänghjulet är viktig för din upplevelse

Ett tyngre svänghjul innebär såklart att du behöver anstränga dig mer för att få det att gå runt vilket likt ett högre motstånd innebär att träningen har större inverkan på din kondition och muskelstyrka. Men det är också så att ett tyngre svänghjul bidrar till ett jämnare motstånd så att det blir en ännu mer glidande cykelupplevelse. Titta därför på hur mycket svänghjulet väger på de olika modeller du är mest sugen på och vill jämföra.

Grundläggande funktioner och möjligheterna med Bluetooth

På motionscykelns display är det vanligt att du ser den mest relevanta träningsdatan, såsom hastighet, tid, avstånd, kaloriförbränning och puls. I vissa fall kan du se ännu mer data såsom effekt, klocka, temperatur och kroppsfett. Din träningsdata är till för att du ska kunna optimera din träning, så fundera på vad dina träningsmål är med motionscykeln. Då blir det lättare att välja bort modeller som inte visar all den data du behöver. Eller tvärtom att du kommer fram till att alla modeller visar den lilla mängd data du har behov av att se. 

Pulsen du ser på displayen mäts ofta via handpulssensorer på styret och är ett utmärkt sätt att se hur intensiv träningen är för just dig i stunden. Att ha koll på pulsen ger de bästa förutsättningarna för att träna effektivt. Vissa motionscyklar har även en inbyggd hjärtfrekvensmottagare. Det innebär att du kan använda externa enheter för att mäta din hjärtfrekvens, till exempel ett trådlöst hjärtfrekvensbälte, och så visas den puls bältet mäter på motionscykelns display. Du kan köpa till ett pulsbälte om du inte redan har det, eller så kommer vissa modeller med både pulsbälte och vanliga handpulssensorer. 

En del motionscyklar har inbyggd Bluetooth och anslutning till en träningsplattform eller en träningsapp. Med en träningsplattform får du tillgång till mängder av träningsrutter och kan träna gemensamt med andra entusiaster om du inte vill cykla rutterna själv. När du använder dig av träningsrutter justeras ofta belastningen automatiskt till den miljö du cyklar i. En träningsapp räcker långt om du främst vill kunna lagra din träningshistorik någonstans för att optimera framtida träning. Det kan också vara möjligt att via en träningsapp planera och följa resor med en kartbilds gatuvy.

Välj en motionscykel med rätt sadel, styre och pedaler för dig

De flesta motionscyklarna har justerbar sätesstolpe, men kontrollera gärna att den lägsta alternativt högsta möjliga sitshöjden från golvet är tillräcklig för dig och eventuella andra som kommer använda träningsmaskinen. En del sadlar kan dessutom justeras helt steglöst så att du kan ställa in det exakta läge som ger optimal körställning för just dig. Vissa modeller har även ett justerbart styre, och i vissa fall kan sadeln justeras både vertikalt och horisontellt. Du kanske inte känner att du behöver ha möjlighet att göra alla dessa justeringar, men det kan vara värt att fundera på. Du kan även fundera på om du föredrar en bred sadel eller en racersadel i kombination med sportpedaler för en annan typ av upplevelse. 

Speciella egenskaper som kan vara viktiga för dig

Motionscyklar är inte bara gjorda för intensiv träning. Det finns modeller som är särskilt lämpliga för rehabilitering eller annan lättare pulsträning eller rekreationsträning. Om du ska använda en motionscykel för just rehabilitering, eller av någon annan anledning har svårt att lyfta benen högt, så finns det modeller som är anpassade för det. De har ett lägre insteg och en ordentlig öppning mellan svänghjulet och styrstolpen så att det är supersmidigt att kliva på och av cykeln. 

Det finns även motionscyklar med egen generator och därmed noll strömförbrukning. En sådan är mer miljövänlig, blir billigare i längden och är dessutom lättare att placera var du vill eftersom du inte behöver ha eluttag i närheten.

Något annat som gör du enkelt kan förflytta din motionscykel, till exempel om du vill kunna cykla framför TV:n och sen ställa den åt sidan, är att den är utrustad med transporthjul. En annan praktisk finess är flaskhållare som gör att du kommer ihåg att dricka under träningen och har flaskan lättillgänglig.

Gymgolv för att skydda golvet i ditt hem

Ingen träningsmaskin står helt stilla medan du tränar. Därför rekommenderar vi att du köper en gymmatta som är avsedd för att skydda ditt golv från stötar och vibrationer och placerar den under din träningsmaskin. En bonus är att golvskyddet även skyddar från svett och annan vätska under träningspasset. Du hittar gymgolv under kategorin träningsmaskiner.