Projektor

Projektorer har länge varit ett mycket användbart verktyg på företag och kontor men har under det senaste årtiondet mer och mer kommit in i hemmen för att konkurrera främst med TV-apparaten och fungera som en hembio. Den kanske största anledningen till att köpa en projektor är att man vill ha en riktigt stor bild. En annan fördel är att projektorn inte tar någon plats alls i rummet då den ofta är monterad i taket. Utbudet är stort i dag och precis som inom många andra teknisk ... Läs mer


Köpråd Projektor

Projektorer har länge varit ett mycket användbart verktyg på företag och kontor men har under det senaste årtiondet mer och mer kommit in i hemmen för att konkurrera främst med TV-apparaten och fungera som en hembio. Den kanske största anledningen till att köpa en projektor är att man vill ha en riktigt stor bild. En annan fördel är att projektorn inte tar någon plats alls i rummet då den ofta är monterad i taket. Utbudet är stort i dag och precis som inom många andra tekniska områden har priset dalat längre och längre ner. I denna guide tar vi en titt på vad du som konsument bör tänka på när du skall köpa en ny projektor för hembruk.

Typ

Det finns en mängd olika typer av projektorer men de två allra vanligaste är DLP (Digital Light Processing) och LCD (Liquid Crystal Display). Båda dessa tekniker har för- och nackdelar även om dessa minskar med samma takt som utvecklingen går framåt, och i vissa fall blivit nästintill försumbara. DLP anses ha skarpare kontrast och bättre svärta i sin bildåtergivning, medan LCD-teknikens fördel i bildåtergivning handlar om högre ljusstyrka och klarare färger. DLP har generellt sett en längre livslängd än LCD, vilket kan vara nog så viktigt att ha i åtanken då ersättningslampor ofta kostar tusenlappar.

Picoprojektor

Picoprojektorer är en relativt ny typ av projektorer som har storleken som gemensam nämnare; picoprojektorer är väldigt små. De kan vara så små som 70x70x30 mm och med andra ord rymmas i fickan. Samtidigt kan de alltså spela upp en film på en yta som storleksmässigt motsvarar en TV-skärm på en bra bit över 100 tum. Dessa är ofta relativt billiga, men bildkvalitén är fortfarande avsevärt sämre än hos vanliga projektorer. Picoprojektorer är ändå mycket användbara speciellt om man reser mycket. Användningsområdet kan tänkas vara sommarstugan där du inte har någon TV, vandrarhemmet eller till och med på tåget om du projicerar upp en mindre bild på stolsryggen framför dig istället för att se film på mobiltelefonen.

Upplösning

Precis som med TV-apparater mäter man bildupplösning i pixlar även med projektorer. Här använder vi också samma begrepp som Full HD (1920 x 1080px), HD eller HD Ready (1280 x 720px) och numera även Ultra HD (3840 x 2160px). Man kan se det så att ju högre upplösning projektorn har, desto bättre kvalité kan den återge. Ska du titta mycket på film bör du välja exempelvis en Full HD-projektor, då många filmer distribueras i detta format.

Ljusstyrka

Projektorlampans ljusstyrka anges i ANSI. Ett högt tal motsvarar en hög ljusstyrka, och låga siffror motsvarar en låg. Det är viktigt att ha en tillräckligt ljusstark lampa för att bildåtergivningen skall bli bra. Idag finns det projektorer med ljusstyrkor från 700 till över 6000.

Hur ljusstark projektor skall man då ha? För det första måste man ha i åtanke att du behöver en ljusstarkare lampa ju större bild du vill kunna projicera. I ett rum med normal belysning brukar man säga att man bör ha 800 ANSI per kvadratmeter. Vill du alltså projicera en bild som är två kvadratmeter stor (motsvarar cirka 80 tum) i ett sådant rum bör du ha en ljusstyrka på åtminstone 1600 ANSI. Har du istället ett mörklagt rum, till exempel ett särskilt hembiorum, räcker det med så lite som 200-500 ANSI per kvadratmeter.

För hembruk använder man sällan projektorer med högre ljusstyrka än 2000-3000 ANSI. Denna typ av projektorer används främst i större föreläsningssalar, klassrum och mötesrum eller till och med vid tillställningar som till exempel konserter.

Throw distance

Det som burkar kallas throw distance i specifikationen för en projektor är tillverkaren rekommenderade avstånd mellan projektor och filmduk. Det är inget man behöver följa till punkt och pricka, men dock något man bör utgå från när man monterar sin projektor.

Kontrast

Kontrasten, eller contrast ratio som det vanligtvis kallas, är viktigt för bildkvalitén. Den kan beskrivas som ett mått på hur mörkt svarta färger upplevs. Med andra ord verkar bilden mer urtvättad ju lägre kontrast projektorn har. En billigare projektor har ofta en lägre kontrast.

Eco-läge

Eco-läge är en egenskap som finns hos de allra flesta projektorer som tillverkas idag. Eco-läget låter dig köra din projektor i ett slags strömsparläge där lampan inte lyser riktigt lika starkt som annars. Fördelarna med detta är att du spar energi, ökar livslängden på lampan samt sänker driftsljudet på projektorn något. I gengäld blir bildkvalitén något sämre, men det är sällan en särskilt stor skillnad. Därför är det en bra idé att skaffa en projektor med eco-läge.