Utekök

Med ett utekök intill matgruppen eller loungemöblerna maximerar du tiden utomhus under sommarhalvåret. Laga mat, ät, drick, umgås och njut. Vi guidar dig genom olika funktioner och egenskaper så att du kan välja det utekök som passar dig bäst. ... Läs mer


Boretti - LIGORIO TOP
  • Antal brännare (st): 3
  • Termometer i lock (Ja/Nej): Ja
  • Grillyta (cm): 70x44
14 999:-
I lager
Boretti - IBRIDO TOP - Kol & gasolgrill i ett
  • Antal brännare (st): 3
  • Termometer i lock (Ja/Nej): Ja
12 499:-
Boretti - LUCIANO
  • Antal brännare (st): 4
  • Termometer i lock (Ja/Nej): Ja
  • Grillyta (cm): 90x44
41 999:-

Köpråd Utekök

Med ett utekök intill matgruppen eller loungemöblerna maximerar du tiden utomhus under sommarhalvåret. Laga mat, ät, drick, umgås och njut. Vi guidar dig genom olika funktioner och egenskaper så att du kan välja det utekök som passar dig bäst.

Det utekök du väljer ska passa din livsstil, din budget och utrymmet där uteköket ska stå. Vi har både färdiga utekök och inbyggnadsgrillar för dig som föredrar att bygga ditt eget utekök.

Arbetsyta och avställningsyta vid sidan av grillen

Poängen med att ha ett utekök istället för att bara ha en grill är just att det är samma upplevelse som i ett kök. Skillnaden är att du får göra det mesta av den korta svenska sommaren och andra dagar med fint väder genom att vara ute så mycket som möjligt. 

En del av att skapa samma upplevelse som i ett kök är att ha arbetsyta för att kunna göra även förberedelserna utomhus. Om uteköket har en avställningsyta kan du också ha en kruka med färska örter bredvid grillen. Sådana små detaljer är både praktiska och skapar hemkänsla.

Utekök med förvaringsmöjligheter

Något annat som gör att du kan undvika att behöva gå in och hämta saker från köket är att välja ett utekök med gott om förvaringsmöjligheter. Innan du väljer utekök är det bra om du funderar på hur mycket du skulle vilja ha nära till hands medan du lagar mat och hur stora de sakerna är. Om du och familjen brukar laga mycket mat eller duka för många gäster kanske du skulle fylla flera skåp och utdragslådor. Det kan vara svårt att tänka sig vad som kan behövas så vi tar upp några exempel:

Om du vill förbereda råvarorna utomhus kan det vara skönt att ha plats för skärbrädor, knivar, handskar, hushållspapper och avfall. Medan du grillar är det troligt att du använder dig av grilltänger, grillstekspade och grillvantar. Om du förvarar serveringsfat, tänger och skärbrädor för uppläggning av mat i utekökets skåp och lådor har du dem i närheten när maten är redo, utan att de tar upp arbetsyta fram till dess. För att spara tid och kunna hålla koll på maten medan du dukar kan du förvara ytterligare porslin och bestick i uteköket. Det kanske främst passar under hemmasemestern när du och familjen använder uteköket nästan dagligen för att få ut det mesta av sommaren. 

Diska och tvätta händerna vid uteköket

Vissa utekök har kran och vask som gör det lätt att tvätta händerna efter att du förberett olika råvaror. Det passar också bra om du vill kunna diska utomhus för att verkligen maximera tiden ute. I så fall kan det också vara skönt med ett utekök med handdukshängare. Som bonus brukar dessa även ha redskapskrokar, eller så kan du hänga på dina egna krokar för grillredskap. Se till att uteköket du väljer har tillräckligt med utrymme för diskmedel, disktrasor, diskborste och grillborste för att rengöra grillgaller och brännare.

Vanligtvis behöver du bara ansluta uteköket till en vanlig trädgårdsslang för att få vatten till kranen. 

Utekök med integrerat kylskåp

Ett integrerat kylskåp med fuktskyddad elektronik gör att du kan förvara råvarorna kylt tills sekunden det är dags att tillaga dem, utan att behöva gå in och hämta. Om din matgrupp står intill uteköket har du också nära till kyld dryck under hela måltiden. 

Storlek på grillen och antal brännare

Om du vill laga mat till hela familjen samtidigt eller bjuda in släkt och vänner till grillfest är det skönt att ha en stor grillyta. Men glöm inte att också titta på utekökets installationsmått och jämföra med den plats du valt ut för uteköket. 

Antalet brännare motsvarar antalet kokzoner på en spishäll. Därför påverkar antalet brännare självfallet hur mycket mat du kan tillaga samtidigt. Eftersom de tillagar maten på olika sätt är det också bra att fundera på hur många olika sorters tillagning du vill hålla på med samtidigt. Härnäst går vi igenom några skillnader mellan olika sorters brännare.

Så tillagar olika brännare maten

Utekök kan ha både en vanlig grillyta och en som är lite upphöjd. Den andra grillytan ger en mer indirekt värme och passar därför bra för långsam tillagning.

En infrabrännare, eller infraröd keramisk brännare, tillagar maten snabbt och smidigt som en gasolgrill men har samma värmefördelar som en kolgrill. Gaslågan kommer upp genom flera små hål i en keramisk platta så att värmen blir jämnt fördelad över hela plattan. Det blir också en högre och mer effektiv och ihållande värme än på en vanlig spisplatta eller när en ensam låga används för att värma grillbädden. Eftersom infrabrännare tillagar köttet inifrån och ut blir resultat jämnt och saftigt.

Vissa utekök har även rotisseriebrännare, eller spettbrännare. Det är en värmeanordning som möjliggör att maten tillagas på en roterande stav. Då tillagas maten jämt på alla sidor. 

Utekök som har sidobrännare passar bra för att koka eller steka grönsaker, potatis, ris och annat du vill äta till den grillade maten. På så sätt slipper du gå in för att tillaga mat som passar bättre att koka. Du behöver heller inte ha en separat gasolbrännare vid sidan av uteköket, eller en elektrisk kokplatta som du kanske måste ha förlängningssladd till.

Övriga egenskaper att hålla utkik efter

Om du vill kunna ändra ditt uteköks placering blir förflyttningen mycket smidigare om du väljer ett utekök med hjul på undersidan. 

Många utekök har en temperaturmätare inbyggd i locket på grillen. Dubbelkolla gärna så att du inte missar denna praktiska funktion.

LED-belysta vred underlättar underlättat matlagningen när du använder uteköket mörkare kvällar eller riktigt mulna dagar.