Slipmaskin

Med hjälp ifrån en slip eller putsmaskin kan du lätt utföra arbeten som att slipa bort rost och färg och slipa och putsa ytor. Det finns en mängd olika typer av slipmaskiner och de olika typerna är bra på olika typer av sliparbeten. ... Läs mer


Köpråd Slipmaskin

Med hjälp ifrån en slip eller putsmaskin kan du lätt utföra arbeten som att slipa bort rost och färg och slipa och putsa ytor. Det finns en mängd olika typer av slipmaskiner och de olika typerna är bra på olika typer av sliparbeten.

Planslip

Detta är den vanligaste typen av slipmaskin för virke och byggmaterial. Slipen fungerar igenom att en platta klädd med slippapper skakar och därmed slipar materialet du kör den på. 

Planslipen kan vara fyrkantig eller trekantig. För slipning av större ytor där du har gott om plats, exempelvis en bordsskiva är en stor fyrkantig planslip att rekommendera. Slipar du i trånga utrymme eller i hörn är en liten trekantig "slipmus" ett bättre val. Det är viktigt att det är enkelt att byta slippapper, att slippappret sitter fast ordentligt samt att handtaget är ergonomiskt och vibrationsdämpat. På alla typer av slipar är det viktigt att det går att koppla dem till en dammsugare så att du slipper få hela ditt hem fullt med slipdamm.

Roterande excenterslip

Till större ytor och för lite grövre slipning är en roterande excenterslip ett bra alternativ. Maskinen har ett runt sliphuvud som roterar excentriskt för att undvika repor. Har du till exempel ett stort, repigt bord som behöver snyggas till är det här det ultimata verktyget. En excenterslip vibrerar ej lika mycket som en planslip och den avverkar mer. Därför kan en maskin med stark motor vara ett utmärkt val. En nackdel med excenterslipen är att den ej kommer in i hörn i och med att den är rund.