Vedeldade bastuugnar

Många tycker att vedeldad bastuugn är den enda rätta värmekällan för en bastu. Vedeldade bastuugnar ger en lugn och avslappnande bastuupplevelse med värme från äkta eld. ... Läs mer


Harvia - 20 PRO
8%
  • Effekt (kW): 24.1
  • Bastustorlek min (m3): 8
  • Bastustorlek max (m3): 20
7 763:-
8 395:-
I lager
Harvia - Legend 150
  • Effekt (kW): 16
  • Bastustorlek min (m3): 6
  • Bastustorlek max (m3): 13
11 610:-

Köpråd Vedeldade bastuugnar

Många tycker att vedeldad bastuugn är den enda rätta värmekällan för en bastu. Vedeldade bastuugnar ger en lugn och avslappnande bastuupplevelse med värme från äkta eld.

Uppvärmning av tvättvatten i vedeldad bastu

Om du behöver varmt vatten för en vedbastu finns det några olika alternativ. Du kan köpa en separat skorstenmodell vattenvärmare eller gryta. Dessutom finns det också elektriska vattenvärmare i sortimentet.

Vilken storlek på vedeldad bastuugn ska jag välja?

När du väljer en vedeldad bastuugn, förutom de yttre aspekterna av bastuugnen, är det viktigaste att välja rätt effekt. Vi rekommenderar att alltid välja en bastuugn med rätt effekt – bastuugnen kommer då hålla längre, och uppvärmningstiden blir kortare eftersom du inte behöver elda bastuugnen hela tiden med fullt brasor. Priset på en bastukamin bör bedömas utifrån hur många år av användning som du förväntar dig av kaminen. För att välja rätt effekt måste bastuns beräkningsmässiga volym räknas ut.

Hur räknas bastuns volym?

Mät noggrant bastuns mått, och baserat på dem räkna ut bastuns kubikvolym. Lägg sedan till 1,2m3 till kubikvolymen per oisolerad kvadratmeter (t.ex. sten/betong/kakel). Om bastun har en glasdörr, lägg till ännu 2m3 till kubikvolymen. På så sätt får du bastuns beräkningsmässiga volym, som du sedan kan jämföra med de rekommenderade storlekarna som tillverkarna har angivit för bastuugnarna. Välj hellre en lite effektivare bastukamin än minimikravet om det går med hänsyn till kaminens skyddsavstånd och din bastus dimensioner.

Skorstenstyp till en vedeldad bastuugn?

Om du har en vedeldad bastuugn, ansluts den vanligtvis till en murskorsten eller en separat stålskorsten. En stålskorsten är en enkel och prisvärd lösning, speciellt i trädgårdsbastun. Anslutningen till en befintlig murskorsten görs med hjälp av ett rökrör. Stålskorstena fästs oftast på bastuugnen genom den övre anslutningsöppningen. Man kan också köpa en separat skorstenmodell för vattenvärmare för att värma badvatten. Murskorsten kopplas till bastuugnen med ett rökrör från den övre eller bakre anslutningsöppningen. De flesta bastuugnar har redan ett rökrör för anslutning till bakre anslutningen. Om rökrörsanslutningen ligger högre upp behövs oftast en rörböj för att göra anslutningen. Det är också bra att ha ett spjäll, som underlättar sotningen.