Crosstrainers

En crosstrainer är en väldigt speciell träningsmaskin eftersom den kombinerar fördelar med flera andra sorters träningsmaskiner så att du maximerar din träning. Samtidigt är träningsformen mer skonsam mot kroppen än till exempel löpning. Här beskriver vi det speciella med crosstrainers mer ingående och går även igenom olika egenskaper och funktioner som kan vara bra att ha i åtanke när du ska välja en modell. Om du tar lite tid att fundera och jämföra modeller säkerställ ... Läs mer


Casall - Crosstrainer XT100
badge
36%

Köpråd Crosstrainers

En crosstrainer är en väldigt speciell träningsmaskin eftersom den kombinerar fördelar med flera andra sorters träningsmaskiner så att du maximerar din träning. Samtidigt är träningsformen mer skonsam mot kroppen än till exempel löpning. Här beskriver vi det speciella med crosstrainers mer ingående och går även igenom olika egenskaper och funktioner som kan vara bra att ha i åtanke när du ska välja en modell. Om du tar lite tid att fundera och jämföra modeller säkerställer du att din crosstrainer verkligen kommer uppfylla dina behov och önskemål.

Effektiv, skonsam och rolig träning med en crosstrainer

Den träning du får ut av en crosstrainer brukar beskrivas som en kombination av den träning som ett löpband, en motionscykel och en stepmaskin ger. Det som är gemensamt för alla dessa träningsmaskiner är att du tränar rumpa, lår och vader. När du tränar med en crosstrainer använder du ännu fler stora muskelgrupper i hela kroppen så att du får ut det mesta av din träning.

På en motionscykel är det vanligt att hålla i styret så att du missar att röra på armarna. En crosstrainer ger dig möjligheten att hålla i rörliga handtag istället för fasta handtag, så att du rör på armarna och även tränar axlar och bröstmuskler. 

Dessutom använder du på en crosstrainer mag- och ryggmuskler precis som när du springer. De musklerna ser till att du har en stående hållning medan du rör på dig. På en crosstrainer bär du upp din egen kroppsvikt till skillnad från när du sitter på en motionscykel.

Att använda en crosstrainer är mer skonsamt mot kroppen än ett löpband eftersom kroppen inte utsätts för stötar som när du springer. En motionscykel brukar annars användas som ett mer skonsamt alternativ till ett löpband, men då missar du att aktivera hela kroppen. När du tränar hela kroppen på en crosstrainer förbränner du fler kalorier, utmanar konditionen mer och blir rejält svettig. Vissa crosstrainers ger dig även möjlighet att växla mellan att trampa framåt och bakåt vilket gör att du kommer åt ännu fler muskelgrupper. För skonsamhetens skull är det viktigt att du kommer ihåg att sätta ner hälen när du trampar på crosstrainers pedaler, annars finns det risk att du överbelastar dina tår.

Sättet du rör på kroppen när du använder en crosstrainer är väldigt likt rörelsemönstret när du springer. Därför är en crosstrainer perfekt för dig som får ont av att springa men vill få ut fördelarna av löpning eller bara gillar känslan av att använda hela kroppen. Det blir ofta roligare än att använda en muskelgrupp i taget. En crosstrainer är också ett perfekt komplement till dig som ägnar dig mycket åt löpning. Du kan få in fler träningspass som kommer gynna din löpning, utan att överbelasta kroppen genom att springa för ofta eller för länge.

Egenskaper som kan vara viktiga för dig när du väljer crosstrainer

Många crosstrainers är hopfällbara och utrustade med transporthjul för att det ska vara lätt att förflytta och förvara träningsmaskinen. Det gör det supersmidigt om du vill träna framför TV:n  eller bara inte har något utrymme i ditt hem där en crosstrainer kan stå framme hela tiden och ta plats. Det finns vissa undantagsmodeller som inte har transporthjul eller inte går att fälla ihop. Därför är det bra om du dubbelkollar att den modell du är intresserad av har dessa egenskaper om du inte kan låta din crosstrainer stå kvar på samma ställe hela tiden.

En annan praktisk finess är att din crosstrainer kan ha en flaskhållare. Det gör det mycket lättare att komma åt din vattenflaska och påminner dig om att dricka under träningspasset. Även flaskhållare är något som inte alla crosstrainers har. När du blir sugen på en viss modell kan du dubbelkolla om den har flaskhållare genom att gå in på produkten och titta på specifikationerna. Där hittar du också annan viktig information som gör det lätt att jämföra olika modellers fördelar och nackdelar. Du kan även filtrera fram crosstrainers med de egenskaper du efterfrågar när du är inne på kategorisidan för crosstrainers. 

Grundläggande funktioner och möjligheterna med Bluetooth

Crosstrainers använder för det mesta ett magnetiskt motståndssystem som ger en lätt och glidande rörelse medan du tränar. Du kan justera motståndet i olika nivåer för att ändra hur intensiv träningen är. Vissa modeller har även justerbar steghöjd vilket också påverkar hur mångsidig och krävande träningen kan vara. Crosstrainers har olika antal program som är bra för att variera din träning och själv slippa planera och manuellt justera motståndsnivå under träningspasset. Att använda program är absolut ingen nödvändighet eftersom du enkelt kan justera motståndet när du vill. Så fundera på hur mycket du kommer använda dig av program innan du väljer en modell som kanske har för få eller onödigt många program. 

Generellt bidrar ett tyngre svänghjul mer till en jämn och glidande rörelse i träningsmaskiner än ett lättare svänhjul. Det finns även crosstrainers med ett speciellt drivkraftssystem som gör att du får den känslan utan att svänghjulet behöver vara lika tungt. Då blir det lättare att förflytta din crosstrainer, samtidigt som du slipper tumma på kvaliteten på träningspasset. 

De flesta crosstrainers har en display som visar den mest relevanta träningsdatan såsom distans, antal kalorier som har förbrukats, hur länge du har tränat och hur hög din puls är. Vissa modeller visar ännu mer data, såsom kadens, vilket är detsamma som trampfrekvens, eller hur många varv hjulet svänger per minut. 

Crosstrainers brukar ha sensorer på handtagen som mäter din handpuls så att du kan se den på skärmen och hålla koll på pulsen medan du tränar och optimera din träning. Det finns även modeller med trådlös pulsmottgning. Då kan du använda en extern enhet, såsom en bröstbältesmätare, och så visas den hjärtfrekvensen på skärmen förutsatt att din externa pulsmätare också har Bluetooth. 

Vissa modeller som har inbyggd Bluetooth kan anslutas till en träningsapp eller en träningsplattform. Med en träningsplattform får du tillgång till funktioner som kan göra träningen roligare och ge dig mer inspiration och motivation. En träningsapp räcker gott och väl för att exempelvis lagra din träningshistorik så att du kan använda den för att optimera din framtida träning. I appen brukar du även kunna se din träningsdata i realtid medan du tränar.

Gymgolv för att skydda golvet i ditt hem

Ingen träningsmaskin står helt stilla medan du tränar. Därför rekommenderar vi att du köper en gymmatta som är avsedd för att skydda ditt golv från stötar och vibrationer och placerar den under din träningsmaskin. En bonus är att golvskyddet även skyddar från svett och annan vätska under träningspasset. Du hittar gymgolv under kategorin träningsmaskiner.