Snöslunga

Med en snöslunga byter du ut den ansträngande skottningen mot en mycket enklare och behagligare uppgift i den friska vinterluften. Se till att vara ute i god tid med att försäkra dig mot det nordiska klimatets snökaos! Läs vidare för att hitta rätt modell för dina behov. ... Läs mer


Köpråd Snöslunga

Med en snöslunga byter du ut den ansträngande skottningen mot en mycket enklare och behagligare uppgift i den friska vinterluften. Se till att vara ute i god tid med att försäkra dig mot det nordiska klimatets snökaos! Läs vidare för att hitta rätt modell för dina behov.

Utvärdera dina behov

Det finns riktigt kraftiga snöslungor som kan hantera även frusen snö och stora snöröjningar. De passar perfekt för gårdar eller om du behöver röja snö från mindre parkeringsplatser, skaftvägar eller trottoarer. Det är särskilt lämpligt med en kraftigare modell om du behöver röja snö från stora ytor som inte omfattas av kommunal snöröjning eller om du brukar behöva få bort snö innan den kommunala snöröjningen kommer. 

För många hushåll räcker det gott och väl med en mer alldaglig modell som får bort nysnön från uppfarten. Det passar perfekt om du bara vill slippa skotta nattens snö tidigt på morgonen för att komma ut med bilen när du och familjen ska iväg till arbete och skola. Självklart kan du även använda snöslungan för att göra stigar på tomten eller få bort snö från ytor ni vill använda er av.

Välj mellan el, batteri och bensin

Om du väljer en elektrisk snöslunga behöver du ha en lämplig strömkabel till den. Fördelen med en bensindriven snöslunga är att du slipper sladdar och inte behöver ha eluttag i närheten. Däremot får du då stå ut med ohälsosamma och illaluktande avgaser samt en högre bullernivå än du får med en elsnöslunga. En batteridriven snöslunga kombinerar den rena luften och tysta driften som eldrift möjliggör med bensinsnöslungans sladdlösa flexibilitet. Nackdelen med batteridrift är att du måste ha flera batterier att växla mellan om du ska frigöra väldigt stora ytor från snö. Om du bara har uppåt 200 m² du vill få bort snö från kan det i många fall räcka med ett batteri. Du kan se i batterisnöslungornas produktbeskrivningar hur stora ytor batteriet räcker till.

Funktioner och egenskaper att hålla utkik efter

Många snöslungor har en justerbar utkastare så att du kan vinkla den för att snön ska hamna i den riktning du vill. Hur många grader du kan rotera den varierar dock lite från modell till modell, så fundera på hur mycket du behöver kunna vinkla röret. 

Fundera även på hur långt du vill att snön ska slungas. För stora och öppna ytor kan 15 meter vara önskvärt. Om du har en normalstor tomt och inte vill kasta in snön till grannen räcker 6 meter mer än väl.

Eftersom snöröjning ofta behöver göras tidigt mörka vintermorgnar är det väldigt praktiskt med en modell som har LED-strålkastare. Den säkerställer att du ser ordentligt.

Modeller som har justerbar höjd på handtagen ger den bästa förarergonomin. Det är bara att du ställer in handtagen för att passa din längd. 

Det finns även modeller med särskilt ergonomiska handtag. En extra komfortfunktion är eluppvärmda handtag så du slipper få frusna och stela händer när du är ute med snöslungan längre stunder riktigt kalla dagar. 

Fällbara handtag möjliggör smidig och platsbesparande förvaring. Vissa snöslungor har även bärhandtag för att du lätt ska kunna flytta på maskinen. Det gör det också ännu smidigare att ställa in den i boden eller garaget.

För vissa användningsområden kan det vara bra att välja en modell med grova vinterdäck som möjliggör enkel manövrering och bra dragkraft även i ogynnsamma förhållanden. 

Om du har bestämt dig för en bensinsnöslunga är det en fördel med en modell som har möjlighet till elstart. Det är bra att ha för att kunna starta motorn snabbt och smidigt även riktigt kalla dagar.