Sous vide
Sous vide är ett fantastiskt enkelt och roligt sätt att laga mat. Du värmer vatten med en Sous vide cooker som du monterar i en större gryta eller annat kärl som tål höga temperaturer. Cookern värmer och cirkulerar vattnet så att allt vatten har exakt samma temperatur. Sen vakuumpackar du valfri mat, som en stek eller grönsaker och lägger sedan ner vakuumpåsen i vattnet. Vattnet ger en jämn uppvärmning av råvarorna och tillagar dem. Resultatet blir mat som bibehåller saftighet ... Läs mer
Köpråd Sous vide
Sous vide är ett fantastiskt enkelt och roligt sätt att laga mat. Du värmer vatten med en Sous vide cooker som du monterar i en större gryta eller annat kärl som tål höga temperaturer. Cookern värmer och cirkulerar vattnet så att allt vatten har exakt samma temperatur. Sen vakuumpackar du valfri mat, som en stek eller grönsaker och lägger sedan ner vakuumpåsen i vattnet. Vattnet ger en jämn uppvärmning av råvarorna och tillagar dem. Resultatet blir mat som bibehåller saftighet och näringsvärden! Tillagar du kött är det exempelvis möjligt att laga en perfekt medium rare eller hur du nu vill ha ditt kött. När köttet gått klart i sous vide-grytan tar du upp det ur påsen och steker på det snabbt i en stekpanna eller på en grill för lite stekyta. Smaken och resultatet är i klass med vilken restaurang som helst.
Det finns exakta tider och temperaturer för olika råvaror på nätet, men överlag är sous vide ett väldigt enkelt sätt att laga mat. Du bestämmer vilken temperatur insidan av maten ska ha och oavsett hur länge den ligger i vattnet så går den aldrig över den temperaturen.
Snabbguide till rätt temperatur hos din Sous vide
Nötkött
55 °C - Rare
59 °C - Medium rare
65 °C - Medium
70 °C - Well done
Fläsk
70 °C - Well done
Ankbröst
59 °C - Medium
Kyckling
70 °C - Well done
Att tänka på
Se till att den vakuumpåsen som du tillagar ditt kött i tål höga temperaturer och är fritt från BPA i plasten. Alla påsar från Foodsaver som vi säljer är fria från BPA. Se till att du har ett högt kokkärl för din Sous vide. En del använder en hög gryta, men det finns även andra som använder plastbackar som tål höga temperaturer. Eftersom maten ligger i en påse och aldrig kommer i kontakt med vattnet i kärlet fungerar även detta.